Slik  kan  økonomiplanen  kome  i  balanse
Nils Marton Aadland (H) hadde fleire spørsmål til administrasjonen.

Slik kan økonomiplanen kome i balanse

Måndag hadde fellesnemnda eit eige økonomimøte der politikarane fekk stille spørsmål og alle kommunalsjefane orienterte om status for sine sektorar.

Alver kommune manglar 120 millionar kroner for å komme i balanse i løpet av den neste 4-årsperioden. Av dette utgjer innsparingstiltak på 87 millionar i dei eksisterande kommunane sine økonomiplanar.

I intensjonsavtalen har politikarane bestemt at eigedomsskatt på hus og hytter i Radøy og Meland fell bort frå 1.1.2020. Eigedomsskatten utgjer 30 millionar kroner.

Under det nest siste møtet i fellesnemnda fekk politikarane skissert moglege alternativ for innsparingstiltak. Ei samla leiargruppe gjorde greie for innsparingstiltak på om lag 100 millionar dei neste fire åra. I tillegg føreslo dei å flytte fleire investeringsprosjekt lengre fram i tid.

Vil vente med Nye Eikanger skule

Utvidinga på Manger skule, hall på Ostereidet og Nye Eikanger skule er prosjekt som vi kan måtte setje på vent for å få økonomien i balanse.

– Grunnen til at budsjettet går i minus er mellom anna fordi eigedomsskatten fell bort. I tillegg har investeringane til Meland, Radøy og Lindås auka betydeleg dei siste åra. Noko som gjer at renter og avdrag aukar, forklarte Janne Sund, økonomisjef i Alver.

Kommunalsjef for oppvekst, Kristin Moe, fortalde om investeringsprosjekta innan skulesektoren som kanskje må vente til neste økonomiplanperiode.

– Vi meiner at om vi skal ha ein forsvarleg gjennomgang av tiltaka er det behov for å bruke våren til å forankre dei på ein god måte både administrativt og politisk, sa programansvarleg Ørjan Raknes Forthun.

Intensjonsavtalen legg til grunn ei rekkje forutsetningar i bygginga av ein ny kommune. Desse er gjeldande sjølv om det blir innsparingar. I løpet av planperioden på fire år legg vi opp til å kunne ha ein økonomiplan som er i balanse.

Skryt

– Eg ønskjer å gi stor honnør til administrasjonen. Dette var ein gjennomgang som svara godt på bestillinga, skrytte Jon Askeland (Sp), ordførar i Radøy.

– Mykje er handterbart, sjølv om det ikkje er kjekt å måtte kutte. Dette blir felles politiske utfordringar, som vi møter når vi går inn i Alver, sa Askeland vidare.

Programansvarleg Ørjan Raknes Forthun takka for alle innspel, og minna om at det er opp til politikarane å vurdere dei føreslåtte tiltaka. Vidare blir det formannskapet i Alver som skal fortsetje budsjettarbeidet.

– Prioriteringane bestemmer dykk, sa den komande Alver-rådmannen.

Klikk her for å lese powerpoint-presentasjonen som leiargruppa presenterte til politikarane.

Nina Satbell Øvreås og Øyvind Bratshaug i FrP syntes det var interessant med ei eiga økonomisamling.